Umetnost promene

Šta treba da se dogodi da bi se radikalno promenili?

Umetnost promene, kada imamo fantastičnu viziju našeg života ali nam deluje predaleko od sadašnje tačke.

Ljudi odustaju od promene , jer je teška, preplavljuća . Ali istina je da ne mora da bude, da često i nije. Istina je da se umetnost promene krije u svakodnevnim aktivnostima, rutinama i navikama.

U procesu lične promene, fokusirala sam na korak po korak. Menjala sam sve, način govora, način komunikacije, način oblačenja, boju kose itd… ako pogledate moje stare slike videćete dosta velikih promena.I ako te promene nisu bile namerne , više spontane, vođene bez jasnog cilja bar tada, sada su usmerene ka jasnijem cilju.

Umetnost promene

Umetnost promene

Ono što je meni pomoglo je :

Fokus na budućnost– umesto preteranog usmerenja na prošlost svoje misli preusmerila sam na budućnost, saznavala kakav život želim da imam,modifikovala ciljeve, menjala obrasce. Fokusirala sam se ko želim da budem , kako želim da se osećam, kako želim da govorim, koje jezike želim da naučim, fokusirala sam se kako želim da izgledam-

ako želiš promenu, svom umu moraš dati zadatak kako bi prestao da se vrti u začaranom krugu prošlosti.

Našem umu treba smer i pravac, kako bi ostao dosledan i dao nam rezultate.

S toga:

Fokusiraj se na emcoje I osećanja- Naše emocije su  kormilari nešeg života. Pokazuju nam kada samo na pravom putu ili kada zalutamo,međutim često se sklanjamo od njih a sklanjanjem od njih zapravo uklanjamo kormilara života, jer ne možemo identifikovati emociju koju određenu akciju.Istina je da mi uvek želimo nešto je zbog osećanja koje taj objekat može da nam da, da bi to imali moramo znati kako i šta osećamo.

Fokusiraj se na stvari koje možeš da promeniš- Umesto da menjaš druge ljude ili okolnosti NE TROŠI energiju na te stvari, imaš je u ograničenoj količini, fokusiraj se na stvari koje možeš da promeniš. Kada menjaš ono što možeš da promeniš osetićeš više samopouzdanja i kontrolu nad svojim životom.

Fokusiraj se na male dnevne promene- ovo su promene koje ne deluju toliko fantastično u trenutku, ali svakodnevnom primenom imaju fantastične rezultate. Male dnevne promene preoblikuju tvoje ponašanje, tvoje misli, tvoje rutine i daju fantastične rezultate i menjaju tvoj život.Ulaganje svakodnevnog truda, menja nas. 

Dakle, proces promene je spor i jedva vidljiv na svakodnevnom nivou, ali na kulmunativnom nivou za šest meseci biće vidljivi.

Umetnost promene

Umetnost promene

Proces promene kreće se na tri nivoa:

  1. Mindest

Način na koji mislimo o sebi pomaže nam da ostvarimo promene. Ako o sebi mislimo da ne vredimo ili da nismo dobri, nećemo preko noći o sebi misliti da vredimo ili da smo dobri. 

U psihologiji postoji nešto što nazivamo Kognitivnom disonacom 

“Kognitivna disonanca je  određena neslaganjem relevantnih kognitivnih elemenata, pri čemu nastaje osećanje psihološke neugodnosti. Nivo te neugodnosti zavisi od veličine disonance između tih elemenata. Disonancu mogu prouzrokovati novi događaji ili nove informacije koje se ne slažu s već postojećim znanjima ili ponašanjima, ali i samo donošenje odluka kao i opažanje neočekivanih ishoda. Pritom disonanca može biti rezultat percipiranja logične nedoslednosti između ličnih verovanja i stavova, prethodnih iskustava kao i nedoslednosti između opšteg  stava i njemu pripadajućeg specifičnog stava (Festinger, 1957).”

I ona nam ne dozvoljava jer će nam naš vlastiti um poručiti da nismo u pravu i vratiti se verovanju i dokazima da ne vredimo, jer smo predugo živeli u tom uverenju i prikupljali dokaze za to uverenje, postepeno se menjamo. Za početak biramo stvari u koje vrujemo da su pozitivne u vezi nas, a zatim polako dodajemo. 

2. Stil

Kako se pokazujemo svetu, ne govorim samo o tome šta nosimo već i na način na koji se nosimo mnogo će uticati na to kako se vidimo i kako se osećamo tog dana. Ako se osećamo dobro to će se odraziti na naš posao, na našu komunikaciju sa drugim ljudima. Kada se osećamo dobro želećemo da ponovimo taj osećaj pa ćemo početi da mislimo drugačije o sebi i približivati se najboljoj verziji sebe.

3. Fokusiraj se na praksu

U želji da što pre dostignemo cilj, jako brzo izgubimo put iz vida. Sama promena je put a ne destinacija, mnogi od nas ako ne vide rezultate odmah i sada odustaju . Promena je proces i vežba. Svakog dana uživaj u tome da možeš da vežbaš da budeš najbolja verzija sebe.

Postajemo dobri u onome što vežbamo i u šta ulažemo energiju. 

I za kraj par zadataka koji će ti pomoći u promeni:

1.Koji je tvoj cilj  do kraja godine?

Uzmi Neko vreme i zaista razmisli ko treba da postaneš da bi ostvarila svoj cilj do kraja godine! 

2. Šta danas možeš da promeniš kako bi ostvarila cilj?

3. Koje su dnevne navike koje možeš da uvedeš kako bi lakše ostvarila cilj?

4.Kako možeš da kreiraš svoje okruženje kako bi sebi olakšala putovanje do cilja?

 

Ako imate bilo kakvih pitanja ili želite da me kontaktirate budite slobodni da to učinite putem emaila ili broja telefona, kako god vama više odgovara. Stojim vam na raspolaganju.

Od srca

Maldaner Ljiljana

  1. […] život krene po zlu, pazite šta se dešava sa granicama, ne možete pogrešiti. Promena i prekidanje obrzaca je uvek na […]

leave a comment

share

share

share

share

share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

.

Hvala ti puno!
USpešno si se prijavila

želiš li ljubavna pisma u svom inboxu?

maldaner ljiljana

back to top

trenutno u srbiji,
dostupna širom sveta

psiholog + terapeut i kouc

maldaner ljijana

lifestyle + business coach