Prikaz knjige “Šta je važno na kraju?” Irvin i Merlin Jalom

Veliki sam ljubitelj knjiga i čitanja na temu ličnog i profesionalanog razvoja. Knjige Jalom -a su usko povezane sa ličnim i profesionalnim razvojem terapeuta.

Kao mladi terapeut , još na edukaciji upoznala sam se sa radom Irvina Jalom -a. Njegove knjige, smernice, predavanja i priče izuzetno su oblikovale moj način rada sa klijentima, komunikaciju sa njima ali i želju da budem najbolja verzija sebe.

Prikaz knjige "Šta je važno na kraju?" Jalom

Prikaz knjige “Šta je važno na kraju?” Jalom

Moj cilj za 2022 godinu je da pročitam bar jednu knjigu nedeljno, kako sam za Novu godinu dobila knjigu sa liste želja nije mi mnogo trebalo da se odlučim da svu svoju pažnju poklonim i usmerim ka knjizi :

“Šta je važno na kraju ?” Irvin i Merlin Jalom

I ako je Irvin nosioc knjge , iz dubokom poštovanja prema Merlin , sa vama ću prvo podeliti kratku njenu biografiju.

Merlin Jalom

Merlin Jalom (Marlin Yalom rođena je 1932 godine, napustila nas je Novembra 2019 godine)je doktorirala komporativnu francusku i nemačku književnost, bila je uspešna naučnica i auttorka više knjiga i naučnih radova. Merlin i Irvin imaju četvoro dece i sedmoro unučadi.

 

Irvin D Jalom 

Irvin D. Jalom (Irvin D. Yalom rođen je 1931 godine ) je poznat psihoterapeut koji je u radu spaja egzistencijalistički i humanistički pristup. Počasni je profesor psihijatrije na Univerzitetu Stanford.

U našoj zemlji , Psihopolis je objavio knjige:

“Teroija i praksa grupne terapije”

“Čari psihoterapije”

“Gledanje u sunce”

“Svakim danom sve bliže”

“Smsao života”

“Jedan dan”

“O meni”

Takođe možete pronaći od drugih izdavača,

“Kada je Niče plako”

“Lečenje Šopenhauerom”.

 

Sa radom Irvina Jalom -a upoznala sam se dok sa još uvek bila na edukaciji za terapeuta. U početku privukao me je njegov stil pisanja, a kasnije njegova otvorenost prema svim temama , specijalno onim koje nazivamo “tabu temama”. Njegova otvorenost , mi je pokazala kako da se otvorim na svojoj ličnoj terapiji i da bez preteranog uvijanja pokrećem teme koje me bole, žuljaju ili o kojima mi je sa drugima neprijatno da razgovaram.

 

Zašto sam se odlučila za ovu knjigu?

Sredinom maja 2021.godine, prisustvoala sam Zoom predavanju koje je vodio Jalom , govorio je o tugovanju, smrti, strahu od smrti i sličnim stvarima, kako pratim njegov rad, bila sam upoznata da je zajedno sa suprugom pisao knjigu koja se bavi tematikom života i smrti. Veliki sam ljubitelj Jalom -a i svaku knjigu do sada sam minimum jednom pročitala, tako da je bilo samo pitanje vremena kada ću ovu knjigu pročitati.

Tugovanje je cena koju plaćamo zato što imamo hrabrosti da volimo ljude.

Irvin Jalom

 

Posveta, početak knjige. Jedna rečenica, milioni značenja ali velika istina. Iza svake ljubavi krije se određena tuga . Sama prva rečenica nagoveštava da će se knjiga baviti ljubavlju , tugom , gubitkom .

 

Knjiga govori o odnosu dvoje ljudi, koji su prveli više od polovine veka zajedno, o odnosu ljudi koji su birali sebe ali i partnera svakog dana i na kraju govori o ljudima koji su podelili najintimnije trenutke , tabu teme, smrti sa i tugovanja sa drugima. Čitava knjiga govori u fazama kroz koje svi mi prolazimo kada se suočavamo sa gubitkom , govori o tome kako se naši pogledi na život i smrt ali i proces tugovanja menjaju i smenjuju. Knjiga se bavi tugom, smrću ali i suživotom sa gubitkom.

 

O knjizi:

 

Irvin Jalom sa velikom iskrenošću i hrabrošću sa čitaocima deli jedno od najtežih iskustava u svom životu – smrt supruge i verog pratioca kroz čitav život od svoje 14 godine. Zadivljujuće da su oni bili partneri do samog kraja, u svemu , u pisanju ove knjige ali i u sudelovanju smrti Merlin. Ova knjiga govori o žalosti za preminulom osobom , o teskobi, bolu, poricanju i nevoljnom prihvatanju smrti tj suživotu sa gubitkom , bolom.

 

Omiljeni delovi knjige:

  • “Kada uživamo u ovim izuzetnim uspomenama , Merlin mi stegen ruku i kaže:

“Irv, ništa ne bih promenila.”

I ja se slažem svim srcem.”

  • ” Sledećeg jutra se bufim u pet ujtro sa velikim saznanjem.
    “Zar ne shvataš” ,kažem sebi, ” umiranje nije mešto što će doći u budućnosti, Merlin već umire.”Ona umire sada, to nije nešto što će doći i proći. To se dešava sada.”

 

  • Irvinovo vraćanje na njegova prethodna dela

Preporučujem ti da pročitaš ovu knjigu iz više razloga:

– Saznaćeš kako tuga zapravo može da izgleda

– Spoznaćeš da i mi terapeuti nismo imuni na gubitak i bol

–  Saznaćeš da sve nas more iste muke, možda ne u istom periodu života ali nas more iste ili slične muke kad tad.

– Iskrene uvide u sećanje terapeuta, naše postupke i načine na koje mislimo

 

Knjigu možeš kupiti online putem Psihopolisa, Vulkana ili Lagune.

Ne sarađujem ni sa Psihopolisom ni sa Vulkanom ni sa Lagunom. Ovo je samo iskrena preporuka knjige koja je na mene ostavila ogroman utisak.

 

Kako ti se dopao? Da li voliš sadržaj ovakvog tipa?Podeli sa mnom svoje misli!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

.

Hvala ti puno!
USpešno si se prijavila

želiš li ljubavna pisma u svom inboxu?

maldaner ljiljana

back to top

trenutno u srbiji,
dostupna širom sveta

psiholog + terapeut i kouc

maldaner ljijana

lifestyle + business coach