Recept za nove navike 2deo.

Navike su naučeni, stečeni oblici ponašanja  u različitim sferama života jedinke. Formiraju  se dugotrajnim ponavljanjem, prema zakonima efekta zbog čega se povezuju i sa procesom uslovljavanja. Zavise od uvežbavanosti, motivacije osobe i veličine i načina potkrepljenja.

Ovo pitanje često dobijam od klijenata, ljudi sa kojima sarađujem . Navike je moguće promeniti, proces promene zavisi od nas. Kako su navike obrasci ponašanja koja su naučeni i usavršeni putem ponavljanja isto tako naviku možemo promeniti samo drugačijim redosledom. Za početak, bitno je da osvestimo naviku i da znamo kada se javlja .

Kao i za većinu stvari u životu koje bi trebalo da promenimo ili želimo da promenimo,trebalo bi da znamo osnovne korake koji će nam pomoći u toj promeni. Pre nego što otpočnemo sa promenama, trebalo bi znati da nikada ne krećemo u promenu više navika odjednom, razlog je Ego potrošnja, o kojoj ću pisati u narednim danima.

„Ego potrošnja“ utiče na formiranje nove navike, usmeravanjem volje na jednu promenu neće nas opteretiti. Potrošnja ega nas limitira na promenu jedne navike .

Recept za nove navike 2deo.

Recept za nove navike 2deo.

Recept za nove navike 2deo.

Prvi deo ovog texta, možeš pročitati ovde.

  • Malim koracima do promene

Za razvoj nove navike ključ je da se fokusiramo na manje korake i da svako ostvarivanje tih koraka proslavimo. Ideja je da se stvori mini obaveza koju kada ostvarimo ostavlja ukus pobede i povećava našu motivaciju. Mnogo je bitnije ostati dosledan i svaki dan ponavljati naviku pa bar i na 3min i time menjati naše obrasce.

  • Budite spremni za prepreke

Svaka promena navike nailazi na prepreke. Iskrena da budem, gotovo nikad nisam sve prepreke da predvidim koje su mogle da mi se nađu uz put, ali bilo mi je daleko lakše da prevaziđem prepreke koje sam predvidela.

Prepeke koje se najčešće ispreče:

  1. Vreme
  2. Prostor
  3. Troškovi
  4. Stres
  • Organizujete sopstveni sistem nagrađivanja , za svaki miljokaz

Ovo je bitno, organizujte proslave za ostvarivanje svakog cilja. Kako bi održali motivaciju i želju za daljim menjanjem jako je bitno da proslavite to što ste uradili do sada. Nagrada treba da odgovara vašim afinitetima , u mom slučaju je da ako mesec dana ne propustim treninge mogu sebi da priuštim skraćeni spa dan . (ako vas zanima kako izgleda moj spa dan ostavite komentar , rado ću sa vama podeliti mesta koja volim da posetim i da se opustim.)

Kako promeniti navike?

  • Izgradnja nove rutine

Ponavljanjem svakodnevne nove rutine u jednom momentu je postati sastavni deo vašeg svakodnevog dana, kao kada ste učili odlazak na nošu ili wc. Tek kada dođete do ove tačke ,možemo reći da je vaša rutina promenjena i da je sada nastupila nova.

Ovo nije lako, zahteva vreme i volju ali se na kraju se isplati. U mom slučaju ja sam negde na sredini puta, ali moja fitnes rutina polako postaje moja nova rutina i promenjena navika.

  imate bilo kakvih pitanja ili želite da me kontaktirate budite slobodni da to učinite putem emaila ili broja telefona, kako god vama više odgovara. Stojim vam na raspolaganju.

Od srca

Maldaner Ljiljana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

.

Hvala ti puno!
USpešno si se prijavila

želiš li ljubavna pisma u svom inboxu?

maldaner ljiljana

back to top

trenutno u srbiji,
dostupna širom sveta

psiholog + terapeut i kouc

maldaner ljijana

lifestyle + business coach