Recept za pisanje dnevnika

Recept za pisanje dnevnika!

Na svakom početku terapije sa novim klijentima gotovo uvek pitam da li vode dnevnik u kome beleže misli, osećanja i dešavanja. U najvećem broju slučajeva dobijam negativan odgovor. U mom iskustvu vođenje dnevnika i čitanje istih nam pomaže pri samootkrivanju i pronalaženju tačaka konflikta u nama.

Najčešće uverenje sa kojim se susrećem je da pisanje dnevnika služi dečacima i devojčicama u tinejdž periodu kada ih roditelji nerviraju ili kada dožive ljubavni ili prijateljski krah.  Kada govorim o pisanju dnevnika pisanje o tome šta vam se dešava je jedan mali deo vođenja dnevnika ali ne daje kompletnu sliku čemu nam pisanje dnevnika pomaže. Pored svakodnevnih žalopoljki u dnevnik možemo da unesemo sve naše uspehe i kako smo došli do njih ( a ovo nam je bitno iz razloga kako bi znali šta možemo da izbegnemo sledeći put ili šta možemo da ponovimo).

Recept za pisanje dnevnika

Recept za pisanje dnevnika

 

Uvek ohrabrujem ljude da pisanje dnevnika započnu sa pitanjima. Najčešće to budu pitanja koja su pokrenuta u seansi ili do kojih su sami dolazili u toku seanse a o kojima nismo stigli da razgovaramo . Ne retko, upravo ova pitanja otvaraju nova pitanja i  tu kreće rad i promena a klijenti su 100% uključeni i pred sobom imaju sve etape svojih promena.

Pitanja sa kojima možemo da započnemo pisanje dnevnika se za početak odnose na opšte upoznavanje sebe. Uvek preporučujem da krenemo od pitanja :

  • Kako se osećam?
  • Kako sam se osećala nakon …
  • Zašto sam uradila ….. , što mi nije služilo ili koristilo za budućnost?

Ako su vam ova pitanja previše opšta ili vam zvuče mlako, pokušajte da svake večeri napišete listu stvari koju želite da istražite o sebi u narednom danu . Neka od pitanja sa kojima možete da otpočnete listu:

  • Ko želim da budem?
  • Koja je moja svrha?
  • Čemu se radujem?
  • Šta me plaši?
  • Koje emocije izbegavam?

Lista pitanja uvek treba da bude okrenuta ka tome da otkrivamo o sebi , svojim odnosima, svojim šablonima i podizanju samosvesti . Nemojte pisati previše pitanja , kako lista ne bi bila predugačka a vi se osetili preplavljeno .

Šta dobijamo pisanjem dnevnika?

Pisanjem dnevnika dobijamo bolji uvid u to šta nam se događa, čitanjem prethodno ispisanog sadržaja možemo uočiti obrasce ili nam može iskočiti pitanje:

„Šta se dešava tu (ovde)?“

Pisanjem dnevnika ostvarujete vezu između onoga što radite i kako nešto radite odnosno osvešćujete sve one nesvesne radnje,koje prate određeni problem ili situaciju. Ovim načinom posmatranja upoznajete problem iz drugačijeg ugla, stičete uvid ali i dolazite do „AHA“ momenta u kome shvatate zašto ste nešto uradili .

Pisanjem dnevnika sklapate kockice, dolazite do sopstvenih istina, do toga kako reagujete, kako vaš svet izgleda i šta je ono što želite i možete da promenite. Pisanjem dnevnika dolazite do samootkrivanja i povećanja svesti o tome ko zapravo jesmo i ko možemo postati.

Lepota dnevnika je što uvek možete da mu se vratite . U nekim danima nećete biti u stanju da idete dovoljno duboko, a u drugima mislićete da ste otišli dovoljno duboko, uvek postoji mesta za napredak što vam vraćanje na prethodni sadržaj daje novu priliku da odemo dublje.

Ako imate bilo kakvih pitanja ili želite da me kontaktirate budite slobodni da to učinite putem emaila ili broja telefona, kako god vama više odgovara. Stojim vam na raspolaganju.

Od srca

Maldaner Ljiljana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

.

Hvala ti puno!
USpešno si se prijavila

želiš li ljubavna pisma u svom inboxu?

maldaner ljiljana

back to top

trenutno u srbiji,
dostupna širom sveta

psiholog + terapeut i kouc

maldaner ljijana

lifestyle + business coach